Scannen

Je leert mensen observeren en de omgeving scannen

Bij de cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden van Zwemschool De Tuimelaer leer je hoe je situaties in of bij het water snel kunt inschatten. Je wordt getraind om voortdurend mensen te observeren en de omgeving te scannen. Zo moet je de accommodatie waar je bent goed kennen en eventueel preventieve maatregelen nemen om gevaar te voorkomen. Weet wanneer bijzondere groepen, zoals schoolklassen, bij of in het water komen en ben dan extra alert.

Je scant voortdurend de omgeving. Hoeveel mensen zijn er in of bij het water? Waar in het water is het het drukst en dus het gevaarlijkst? Gaan er zwemmers plotseling kopje onder? Wat is de gezichtsuitdrukking van de mensen in het water? Welke zwemmers trekken de aandacht door wild te zwaaien met armen of luid te roepen? Ook als je zelf recreant bent, is het niet verkeerd om altijd alert te zijn. Je kunt op die manier ingrijpen als het echt nodig is.

Scannen volgens de 10:20-regel

Als je echt als toezichthouder wordt aangesteld, moet je situaties kunnen scannen volgens de zogenoemde 10:20-regel: scan binnen 10 seconden je zone en zorg dat je binnen twintig seconden in de buurt van een drenkeling kunt zijn. Wanneer je als toezichthouder langere tijd op dezelfde plek moet staan, is het lastig om alert te blijven. Neem daarom voldoende pauzes en wissel indien mogelijk regelmatig van plaats met een andere toezichthouder.

Goed observeren en de omgeving scannen leer je pas door het veel te doen. Delen van een zwembad of waterplas die speciale aandacht vragen zijn de bodem van het zwembad (bij natuurwater kun je de bodem doorgaans niet zien), gebieden rond springplanken, wildwaterbanen, glijbanen, uitstroombadjes, golfslagmachines en opblaasbare of drijvende objecten. Alles over toezicht houden en de omgeving scannen leer je natuurlijk bij Zwemschool De Tuimelaer.

Zwemschool de Tuimelaer

Wij vinden het belangrijk dat u snel en goed onze zwemschool kunt bereiken. Naast de hoge eisen die wij stellen aan onze zwembaden vinden wij de bereikbaarheid zeer essentieel. Op dit moment geven we zwemles op 1 unieke locatie in Scheveningen.

Scheveningen

Copyright Zwemschool de Tuimelaer