Drenkeling herkennen

Verdrinking gebeurt vaak geruisloos

Het is niet altijd makkelijk om iemand te herkennen die in het water in nood verkeert. Zo slaan verdrinkende mensen doorgaans niet wild om zich heen. Een verdrinking is meestal geruisloos en derhalve veel gevaarlijker dan je denkt. Bij de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden van Zwemschool De Tuimelaer is het daarom een belangrijk lesonderdeel om een drenkeling te leren herkennen.

Een drenkeling herkennen is moeilijker dan je denkt

Het is een misverstand dat mensen die in het water in nood verkeren, om hulp roepen. Vaak komen ze maar even boven water en gebruiken ze die korte tijd om naar adem te happen en niet om te schreeuwen. Lichamelijk gezien ben je als drenkeling meestal niet (meer) in staat om luidkeels om hulp te roepen. Een drenkeling herkennen is veel moeilijker dan je denkt.

Waaraan kun je een drenkeling herkennen?

Er zijn wel fysieke eigenschappen waaraan je een drenkeling kunt herkennen. Vlak voor de onderdompeling treden namelijk reflexen op, waarmee het lichaam in een laatste poging om zuurstof vecht. De drenkeling trappelt met armen en benen, het hoofd kantelt naar achteren en de persoon hapt naar lucht. Vaak ligt het hoofd laag in het water met de mond op het niveau van het wateroppervlak, of het hoofd is naar achteren gebogen met de mond geopend.
Omdat dit alles reflexmatig gebeurt en de mond te dicht bij het water is, kan het slachtoffer niet (meer) schreeuwen. Ook haren die over het voorhoofd of over de ogen hangen, betekenen dat de persoon in kwestie in nood verkeert. Badmeesters en strandwachten worden getraind dit gedrag te herkennen, maar voor een onervaren zwemmer kan het eruit zien als normaal gedrag. Bij de cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden leer je signalen van de drenkeling te herkennen en interpreteren. Interesse? Neem contact op bij Zwemschool de Tuimelaer.

Zwemschool de Tuimelaer

Wij vinden het belangrijk dat u snel en goed onze zwemschool kunt bereiken. Naast de hoge eisen die wij stellen aan onze zwembaden vinden wij de bereikbaarheid zeer essentieel. Op dit moment geven we zwemles op 1 unieke locatie in Scheveningen.

Scheveningen

Copyright Zwemschool de Tuimelaer