Bevrijdingsgrepen

Een drenkeling kan zich in paniek aan je vastklampen

Het is niet zonder risico wanneer je een drenkeling die in nood en/of paniek is uit het water wilt halen. Het slachtoffer kan zich namelijk wanhopig aan je vastklampen waardoor je in het ergste geval allebei verdrinkt. Bevrijdingsgrepen zijn bedoeld om veilig aan de kant te komen: zowel jijzelf als de drenkeling.

Bevrijdingsgrepen met name in de praktijk toegepast

Bevrijdingsgrepen leer je vooral in de praktijk. Je moet je de grepen eigen maken en een eigen manier bedenken om ze het beste toe te passen. Ze zijn als gezegd bedoeld om je te bevrijden wanneer een drenkeling zich wanhopig aan je vastklampt en jij ook in gevaar komt. Voorbeelden van bevrijdingsgrepen zijn de enkele polsgreep, de dubbele polsgreep van boven én onderen vastgepakt, voorwaartse en achterwaartse omklemming, borstgreep en lendengreep. Er zijn verschillende Reddend Zwemmen-brevetten te halen en bij elk hoger niveau komen meer grepen kijken. Wil je alles leren over deze grepen? Neem dan contact op met Zwemschool De Tuimelaer.

Je moet doel en werking van bevrijdingsgrepen begrijpen

Niet alle situaties zijn te oefenen en er zijn talloze grepen om je te bevrijden te bedenken. Bij het uitvoeren ervan is het belangrijk dat je het doel en de werking van de diverse technieken begrijpt. Pas dan kun je improviseren en in noodsituaties handelen.

Een voorbeeld: wanneer een drenkeling je beide polsen grijpt, heb je je beide handen nog vrij. Pak snel met je rechterhand de rechterpols van de drenkeling, druk met je duim tegen zijn hand en draai je linkerarm naar beneden, zodat er een hefboom ontstaat. De drenkeling moet nu wel loslaten. Met je rechterarm duw je de drenkeling naar achteren en vervolgens trek je hem of haar snel naar je toe en maak je een omtrekkende beweging. Zo kom je achter de drenkeling een breng je deze met de juiste vervoersgreep naar de kant.

Zwemschool de Tuimelaer

Wij vinden het belangrijk dat u snel en goed onze zwemschool kunt bereiken. Naast de hoge eisen die wij stellen aan onze zwembaden vinden wij de bereikbaarheid zeer essentieel. Op dit moment geven we zwemles op 1 unieke locatie in Scheveningen.

Scheveningen

Copyright Zwemschool de Tuimelaer